Jeżówka purpurowa jest rośliną wieloletnią (żyjącą więcej niż dwa lata) z rodziny Astrowatych, wystepującą w Ameryce Północnej, jednak jest też znana w Europie i Azji. Echinacea pobudza działanie układu odpornościowego, nasila pobudza makrofagi do fagocytozy (pochłanianie i niszczenie bakterii, pierwotniaków i innych komórek przez komórki zwane fagocytami), pobudza leukocyty do wydzielania substancji przeciwwirusowych. Jeżówka zwiększa odporność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Echinacea zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych i w ukłądzie moczowym, wspiera organizm w przypadku skłonności do przeziębień, jest stosowana podczas grypy i w stanach ogólnego osłabienia i wyczerpania organizmu chorobą. Echinacea łagodzi objawy przeziębieniai skraca czas potrzebny na wyzdrowienie.
Dzięki swoim właściwościom jeżówka jest przydatna w okresie częstych zachorowań oraz można stosować ją pomocniczo w ogólnych zakażeniach ustroju. Szczególnie zażycie Jeżówki przy pojawieniu się pierwszych objawów infekcji (i dlasze stosowanie jej aż do ustapienia zakażenia) może skrócić czas jej trwania i pozwolić na łagodniejsze odczuwanie objawów choroby.
Zastosowanie
suplementacja diety w składniki aktywne preparatu.
Zalecane spożycie
jedna kapsułka dziennie. Zaleca się przyjmowanie preparatu nie dłużej niż 10-14 dni przy podawaniu codziennym.
Składniki
jeżówka purpurowa, żelatyna (otoczka kapsułki), mąka ryżowa, mikrokrystaliczna celuloza (substancja wypełniająca), sole magnezowe kwasów tłuszczowych i/lub krzemionka (substancje przeciwzbrylające).
1 kapsułka zawiera
Echinacea (jeżówka purpurowa) (część nadziemna) 400mg.
Przeciwwskazania
produkt niewskazany dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Ważne wskazówki
Nie stosować u chorych na gruźlicę, białaczkę, kolagenozy, stwardnienie rozsiane, AIDS, zakażonych HIV, w chorobach autoimmunologicznych. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.