Preparaty zawierające żywe kultury bakterii polecane są wspomagająco dla uzupełnienia flory bakteryjnej jelit. Wsparcie flory może być potrzebne w różnych sytuacjach i stanach fizjologicznych organizmu, np. dla osób źle odżywiających się, stosujących różne diety lub posty, czy podczas podróży.
Mikrobiota oznacza wszystkie drobnoustroje, czyli bakterie, grzyby i wirusy, zasiedlające organizm człowieka. W zależności od części ciała (skóra, drogi moczowe, pochwa, układ oddechowy, jelita), którą kolonizuje mikrobiota, jej skład jest inny. Mikrobiota jelitowa jest najliczniejsza i składa się ze 100 bilionów mikroorganizmów.
Odpowiedni skład mikrobioty jelitowej odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Dla utrzymania właściwej mikrobioty dietetycy zalecają dietę bogatą w warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce oraz kwasy omega-3. Zalecają również, aby dieta była uboga w tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso i cukier.
Fruktooligosacharydy to węglowodany, które występują w przyrodzie i są zapasowymi cukrami roślinnymi. Związki te znaleźć można w warzywach, owocach i zbożach takich jak: czosnek, cebula, por, cykoria, pszenica, żyto, jęczmień, banany, karczochy, liście buraka, pomidory. Fruktooligosacharydy stanowią pożywkę dla żywych kultur bakterii.