L-karnityna jest aminokwasem wytwarzanym w wątrobie i w mniejszej ilości w nerkach. Ponad 90% karnityny występuje w mięśniu sercowym i mięśniach szkieletowych, pozostałe 10% w wątrobie, nerkach, mózgu i innych narządach. L-karnityna uczestniczy w enrgetycznych przemianach kwasów tłuszczowych oraz innych metabolitów. Transportuje długołańcuchowe kwasy tłuszczowe do mitochondriów, gdzie ulegają one utlenieniu. Karnityna bierze również udział w usuwaniu mleczanu z krwi i tkanek, zwłaszcza w przypadkach głodzenia lub nadmiernego wysiłku, regulacji wydzielania niektórych hormonów, zwiększaniu szybkości usuwania toksycznego amoniaku z organizmu człowieka, w metabolizmie rozgałęzionych aminokwasów, działaniu antyoksydacyjnym i stabilizacji błon komórkowych.
Właściwości
- może być pomocna dla osób pragnących zredukowac masę ciała i ilość tkanki tłuszczowej
- zmniejsza ból i sztywność mięśni po treningu, może przyspieszać proces regeneracji potreningowej
- wykazuje działanie antyoksydacyjne (neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników)
- jest konieczna do prawidłowego przebiegu spermatogenezy (proces powstawania plemników). Poprawia także ruchliwość plemników
- pełni istotną rolę w procesach detoksykacyjnych
- może zmniejszać utlenianie cholesterolu we frakcji LDL (czyli "złego" cholesterolu), co jest jednym z mechanizmów zapobiegania miażdżycy, u chorych ma cukrzycę
Składniki
L-karnityna, nośnik: węglan wapnia, substancja wypełniająca: mikrokrystaliczna celuloza, substancje przeciwzbrylające: kwasy tłuszczowe, sole magnezowe kwasów tłuszczowych oraz dwutlenek krzemu, substancja zagęszczająca: etyloceluloza, substancja glazurująca: szelak.
Sposób użycia
Jedna tabletka dziennie 1-2 godziny przed posiłkiem. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywanie
Po otwarciu przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.