Wskazania
Intenson, Ksylitol Fiński to słodzik stołowy na bazie ksylitolu. Zalecany do stosowania do żywności jako zamiennik białego cukru. Doskonałe rozwiązanie dla diabetyków.
Właściwości
Ksylitol, zwany potocznie cukrem brzozowym, jest naturalną substancją słodzącą pochodzenia roślinnego. Jest on otrzymywany z twardego drewna brzozy oraz drewna bukowego. Ksylitol charakteryzuje się wyglądem i słodyczą, które są podobne do zwykłego cukru. Zawiera jednak 40% mniej kalorii. Ma również bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8. Nie powoduje zatem skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi dzięki czemu doskonale nadaje się dla diabetyków. Ksylitol ma wyjątkowe działanie. Zmniejsza łaknienie na cukier oraz przeciwdziała próchnicy. Przywraca też właściwe pH w ustach i remineralizuje szkliwo. Ponadto, w przewodzie pokarmowym eliminuje warunki, które sprzyjają namnażaniu pleśni i drożdżaków i tym samym spowalnia ich rozwój. Zwiększa przyswajalność wapnia i ma pozytywny wpływ na mineralizację kości.
Skład
100% ksylitol
Stosowanie
Ksylitol należy stosować tak jak stosuje się cukier biały, jednak należy go wprowadzać do diety stopniowo - zaczynając od połowy łyżeczki dziennie.
Maksymalnie zaleca się spożywanie do 10 łyżeczek ksylitolu dziennie.
Ważne informacje
Spożycie ksylitolu w nadmiernych ilościach może działać przeczyszczająco.
Produktu nie należy podawać zwierzętom!