Właściwości
Stevia w kryształkach to erytrytol wzbogacony w glikozydy stewiolowe. Powszechnie występuje w owocach, warzywach, a także w nasionach roślin i w grzybach. Erytrytol ma delikatny słodki smak. Erytrytol nie powoduje próchnicy zębów. Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu. Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego .Erytrytol został wzbogacony glikozydami stewiolowymi.Siła słodząca glikozydów stewiolowych jest od 250 do 350 razy wyższa od zwykłego cukru. Pozyskuje się je z liści roślin o nazwie stewia (Stevia rebaudiana).
Skład
99,95% erytrytol, 0,05% glikozydy stewiolowe (Rebaudiozyd A)
Stosowanie
Stosować jak biały cukier. Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.