Melisa pochodzi z rejonu basenu Morza Śródziemnego, do Polski trafiła prawdopodobnie za sprawą włoskich zakonników. Najbardziej znana jest ze swoich właściwości wyciszających i uspokajających, co jest związane z nazwą tej rośliny, ponieważ 'melissa' po grecku oznacza 'pszczoła'.Zapach melisy wabi pszczoły, a także działa na nie uspokajająco.
Właściwości prozdrowotne
pomaga zwalczać drobnoustroje działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórekpotencjalny czynnik przeciwnowotworowyobniża poziom cukru we krwi
Składniki
wysuszony, rozdrobniony liść melisy (Melissae folium) - 100%
Sposób użycia
Spożywać w postaci naparu: 1-2 łyżeczki liścia melisy zalać 1 szklanką wrzącej wody (250 ml), naparzać pod przykryciem 10-15 minut. Przecedzić. Pić ciepły, świeży napar.