Trilac® to preparat zawierający wyselekcjonowane szczepy żywych kultur bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus acidophilus (La-5), Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27), Bifidobacterium lactis (Bb-12); TRILAC® korzystnie działa na przewód pokarmowy człowieka, ponieważ zawiera bakterie kwasu mlekowego, które obniżając pH w przewodzie pokarmowym umożliwiają rozwój prawidłowej flory jelitowej oraz zapobiegają osiedlaniu się i rozwojowi drobnoustrojów chorobotwórczych.
Skład leku Trilac został dobrany w następujący sposób
Lactobacillus acidophilus (La-5) kolonizuje i rozmnaża się w jelicie cienkim i grubym. Stwarza korzystne warunki do rozwoju Bifidobacterium lactis (Bb-12), bakterii, których ilość w przewodzie pokarmowym maleje u osób starszych. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (Lb-Y27) nie należy do naturalnej, stałej flory jelitowej, ale jest ważny dla środowiska przewodu pokarmowego, ponieważ produkuje naturalne związki o właściwościach antybiotycznych. Produkt przeznaczony jest dla niemowląt powyżej 1 miesiąca życia, dzieci i dorosłych
Wskazania
poantybiotykowe zapalenie jelit ze szczególnym uwzględnieniem leczenia wspomagającego rzekomobłoniastego zapalenia okrężnicy, głównie przy nawracającym rzekomobłoniastym zapaleniu okrężnicy zapobieganie biegunce podróżnych leczenie wspomagające po antybiotykoterapii
Dawkowanie
W razie wątpliwości należy zwrócić się do lekarza lub farmaceuty. 1-2 kapsułki doustnie 3 razy na dobę przez 2 tygodnie do 1 miesiąca, następnie można stosować do 2 kapsułek na dobę. Najlepiej spożywać z dużą ilością płynu podczas posiłku lub godzinę przed posiłkiem
Przeciwwskazania
nadwrażliwość na substancje czynne lub na którąkolwiek substancję pomocniczą, nadwrażliwość na białko mleka krowiego
Skład jakościowy produktu:
Substancja czynna | Zawartość w jednej kapsułce |
liofilozowane szczepy bakterii probiotycznych |
3,2 miliarda bakterii (3,2 x 109 CFU*) |
Lactobacillus acidophilus |
7,4 x 108 CFU |
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus |
1,0 x 108 CFU |
Bifidobacterium lactis |
7,6 x 108 CFU |
Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) |
1,6 x 109 CFU |
Fruktooligosacharydy |
72 mg |