Kwas masłowy (jeden z krótkołańcuchowych kwasów powstających w jelicie grubym człowieka) pochodzi z rozkładu związków, których źródłem są produkty pełnoziarniste, otręby, razowe pieczywo, makarony, brązowy ryż, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, w procesie fermentacji z udziałem bakterii beztlenowych. Kwas masłowy stanowi główne źródło energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelita grubego.
Działanie preparatu Butirmon
Preparat przeznaczony do postępowania dietetycznego w:
- Zespole jelita nadwrażliwego (IBS)
- Zaburzeniach wchłaniania prowadzących do niedoboru składników odżywczych
- Chorobach jelita grubego ze zmianami zanikowymi w obrębie błony śluzowej
- Zaburzeniach ze strony układu pokarmowego o charakterze czynnościowym takich jak: przewlekłe zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia brzucha, dyspepsja, biegunki
- Zaburzeniach flory jelitowej, np. po antybiotykoterapii
Butirmon - dawkowanie
1 kapsułka 2xdziennie
Składniki preparatu Butirmon
1 kapsułka zawiera: