Witamina K słynie ze swej roli, jaką odgrywa w krzepnięciu krwi i utrzymaniu kości w dobrym stanie. Witamina K występuje w kilku postaciach, w tym jako K1 i K2. Witaminę K2 charakteryzuje wyjątkowa biodostępność i większa aktywność w organizmie. Produkty bogate w witaminę K to między innymi jarmuż, szpinak, zielona herbata i owies. Witamina K2 występuje przede wszystkim w fermentowanych produktach spożywczych takich jak natto – tradycyjnej potrawie japońskiej otrzymanej z fermentowanej soi. Bez zgody lekarza suplementów witaminy K nie powinny stosować osoby przyjmujące warfarynę lub inne leki przeciwkrzepliwe. Witamina K słynie ze swej roli, jaką odgrywa w utrzymywaniu kości w dobrym stanie i we właściwym krzepnięciu krwi. Jednak ta mało znana witamina ma znacznie więcej do zaoferowania - nowe badania wskazują, że witamina K może również korzystnie wpływać na zdrowie na inne sposoby. Witamina K obejmuje grupę witamin o podobnej strukturze. Zalicza się do nich witaminę K1 (znaną jako filochinon lub fitomenadion) i witaminę K2 (znaną jako menachinon, MK). Witamina K1 jest syntetyzowana przez rośliny, warzywa i algi, ale nie jest dobrze przyswajana ani wykorzystywana przez organizm. Witamina K2 występuje w fermentowanych produktach spożywczych takich jak natto (japońska potrawa ze sfermentowanej soi) i jest łatwiej przyswajana i lepiej wykorzystywana przez organizm. W organizmie witaminę K2 wytwarzają również w sposób naturalny pożyteczne bakterie zamieszkujące jelita.
Każda kapsułka zawiera
Składniki aktywne: Witamina K2 (zawiera soję i mleko) 100 ug (jako menachinon-7), Naturalne substancje pomocnicze: Substancja wypełniająca: fosforan dwuwapniowy, Otoczka kapsułki roślinnej (hydroksypropylometyloceluloza), Substancje przeciwzbrylające: roślinny magnezu stearynian*, dwutlenek krzemu, Guma celulozowa* otrzymywana z roślinnego kwasu stearynowego
Dawkowanie
1 kapsułka dziennie