Witamina B12 – niezbędna dla organizmu
Ze względu na swój kolor witamina B12 nazywana jest „czerwoną witaminą”. Tworzy ją grupa związków zawierających kobalt takich jak adenozylokobalamina, metylokobalamina, hydroksykobalamina i cyjanokobalamina. Właściwości zdrowotne kobalaminy są nie do przecenienia. Witamina B12 niezbędna do prawidłowego przebiegu metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów. Proces jej wchłaniania jest złożony. Najpierw kwas żołądkowy oddziela ją w żołądku od białek z pożywienia. W dalszej kolejności specjalna proteina, którą wytwarzają komórki ściany żołądka, transportuje witaminę do jelita cienkiego, gdzie jest wchłaniana. Ten mechanizm jednak wraz z upływem lat zaczyna być mniej sprawny, co prowadzi często do niedoborów witaminy B12 u ludzi starszych. Ponadto witamina B12 warunkuje także podziały komórkowe oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA, a także białek, które uczestniczą w ich budowaniu.
Niedobór witaminy B12 – poważne dolegliwości
Witamina B12 może być nadmiernie wydalana z moczem, przez stan zapalny błony śluzowej żołądka, zaburzenia flory bakteryjnej i choroby pasożytnicze. Jej niedobór może być też efektem zbyt ubogiej diety. Nieodpowiednia ilość witaminy B12 w organizmie odpowiedzialna jest za szereg poważnych dolegliwości, takich jak np.:
- anemia,
- biegunki,
- zaparcia,
- bóle mięśniowe,
- wypadanie włosów,
- mrowienie i drętwienie kończyn,
- bezsenność,
- zaburzenia nastroju,
- niepokój,
- demencja,
- stany zapalne ust,
- problemy z koncentracją oraz zapamiętywaniem.
Zastosowanie kobalaminy
Witamina B12 jest szczególnie zalecana w takich przypadkach zdrowotnych jak:
- niedokrwistość złośliwa (megaloblastyczna),
- depresja,
- pokrzywka,
- brak apetytu,
- utrata pamięci – m.in. choroba Alzheimera, demencja starcza,
- problemy ze snem,
- zaburzenia układu nerwowego - np. neuropatia cukrzycowa, stwardnienie rozsiane),
- choroby sercowo-naczyniowe,
- astma,
- bolesne dolegliwości miesiączkowe,
- bezpłodność mężczyzn,
- szum w uszach,
- uczucie zmęczenia.
Czerwone krwinki i choroby sercowo-naczyniowe
W produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny, które rozprowadzają tlen w organizmie, udział bierze m.in. witamina B12. Jeśli jej poziom jest niewystarczający, wówczas czerwone krwinki powiększają się i nie dojrzewają w sposób właściwy. Doprowadzają wówczas do niedokrwistości złośliwej (megaloblastycznej), która stanowi potencjalne zagrożenie dla organizmu.
Witamina B12 ma także znaczenie w przypadku chorób sercowo-naczyniowych. Bierze bowiem udział w rozkładzie homocysteiny, której nadmiar jest istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy tętnic. Witamina skutecznie chroni więc ścianki naczyń krwionośnych.
Nieodwracalne zmiany neurologiczne
Brak witaminy B12 może spowodować poważne i nieodwracalne szkody neurologiczne. To składnik, który jest niezbędny w procesie wytwarzania w błonach komórkowych fosfolipidów, potrzebnych do właściwego przewodzenia nerwowego oraz osłonki mielinowej. Ta ostatnia z kolei otacza i chroni komórki nerwowe, jak również usprawnia przewodzenie nerwowe. Dlatego skutki niedoboru witaminy B12 są różne i różnie odczuwalne. Może to być np. uczucie mrowienia i drętwienia, stwardnienie rozsiane, a także objawiać się w postaci innych chorób zwyrodnieniowych. W związku z tym duże dawki witaminy B12 można stosować w leczeniu właśnie niektórych zmian zwyrodnieniowych zachodzących w stwardnieniu rozsianym i neuropatii cukrzycowej. Dlatego w takich przypadkach nie tylko leki, ale i suplementy diety zawierające witaminę B12 są bardzo wskazane. Oprócz tego trzeba zadbać o jej odpowiednią ilość w diecie, gdyż niedobory tego składnika mogą się nie ujawniać przez kilka lat.
Ważna dla zdrowia psychicznego
Korzystny wpływ witaminy B12 na funkcje umysłowe i zdrowie psychiczne wynika z jej roli w tworzeniu się najważniejszych neuroprzekaźników mózgowych odpowiedzialnych za pamięć, jasność umysłu, czujność nastroju i wiele innych procesów.
Niedobór witaminy B12 może powodować depresję i wiele objawów związanych z pogorszeniem funkcji poznawczych, które ujawniają się w sposób podobny jak w przypadku choroby Alzheimera.
Gdzie naturalnie występuje witamina B12?
Witaminę B12 zawierają różne produkty żywnościowe. Najczęściej można ją znaleźć w:
- podrobach,
- wątrobie,
- nerkach,
- rybach,
- jajach,
- serach,
- mięsie drobiowym,
- warzywach zielonych,
- kiełkach,
- ryżu,
- drożdżach,
- ostrygach,
- małżach.
Solgar produkty – suplementacja diety przez internet
Na liście witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, obowiązkowe miejsce zajmuje więc i B12. Biorąc pod uwagę jak często i w jakich ilościach korzystamy z przetworzonej żywności, zubożałej pod kątem mineralnym, naszemu organizmowi dostarczać możemy ją pod postacią suplementów diety. Solgar B12 to jeden z produktów, jaki proponuje nasza apteka internetowa. Na co dzień oferujemy w niej leki i inne produkty, dzięki którym można zapewnić organizmowi właściwe proporcje różnego rodzaju organicznych związków chemicznych, potrzebnych do zachowania zdrowia.
Dostępne w naszej ofercie online produkty Solgar pozwalają uzupełnić niedobry m.in. właśnie witamin i minerałów. Wystarczy tylko wyszukać preparaty dopasowane do danego schorzenia.
Dawkowanie witaminy B12
Standardowe dawki suplementacyjne wynoszą 10-1000 µg dziennie. Optymalne korzyści daje porcja 100-250 µg. Jeśli chodzi o dzienne spożycie witaminy B12 na poziomie RDA – według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia – wynosi dla:
- dzieci - 0,9 μg/d (1-3 lata); 1,2 μg/d (4-6 lat); 1,8 (7-9 lat);
- starszych dzieci i młodzieży - od 1,8 do 2,4 μg/d
- dorosłych - 2,4 μg/d
- kobiet w ciąży - 2,6 μg/d
- kobiet karmiących - 2, 8 μg/d
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B12 dotyczy z kolei m.in. chorób jelit (np. Whippla, zespół Zolingera-Ellisona), nieprawidłowości we florze jelitowej (m.in. w przypadku obecności pasożytów), w zanikowym nieżycie błony śluzowej żołądka, nadprodukcji kwasu solnego i przy stosowaniu niektórych leków.
Witamina B12 rozpuszcza się w wodzie – nie gromadzi się w organizmie, tylko wydalana jest z moczem lub potem. Nie można więc jej przedawkować. Jeśli jednak przyjmie się większą ilość witaminy, to wówczas nie wywołuje efektów niepożądanych – zwiększa się tylko jej absorpcja i wydalanie z organizmu.
Witamina B12 firmy Solgar – dla kogo?
O odpowiednią ilość witaminy B12 powinny szczególnie zadbać osoby, które na co dzień nie jedzą produktów żywnościowych typu: mięso, jajka, przetwory mleczne. Dotyczy to w głównej mierze wegetarian i wegan, którym zaleca się stosowanie suplementów diety takich jak np. Solgar B12. To jeden z najbardziej popularnych produktów marki Solgar, doskonałe źródło tej witaminy, a odpowiednia ilość tabletek w opakowaniu zapewnia skuteczne i szybkie uzupełnienie tego ważnego składnika w organizmie. Wystarcza na 100-dniową kurację.
Solgar B12 to suplement diety, który spełnia następujące cechy – jest:
- wegański,
- koszerny,
- bezglutenowy,
- nie zawiera składników mlecznych.
Ponadto nie ma w nim cukru, soli, skrobi, pszenicy, kukurydzy, drożdży, soi. Witamina B12 firmy Solgar produkowana jest też bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego preparatu – zapraszamy do kontaktu online lub telefonicznego z naszą apteką internetową.
Skład:
Jedna tabletka Solgar B12 zawiera: Składniki aktywne:
- witamina B12 100 µg (jako kobalamina)
Naturalne substancje pomocnicze: Substancje wypełniające:
- fosforan dwuwapniowy,
- celuloza mikrokrystaliczna.
Substancje przeciwzbrylające:
- roślinny kwas stearynowy,
- dwutlenek krzemu,
- roślinny stearynian magnezu.
- Guma roślinna
Dawkowanie: 1 tabletka dziennie
Opakowanie: 100 tabletek
Zapewnia kurację: 100 dni