Spirulina to potoczna nazwa kilku gatunków prostych, posiadających zdolność do fotosyntezy bakterii, należących do typu cyjanobakterii (łac. Cyanobacteria). Stosowane są one w suplementach diety ze względu na zawartość makro- i mikroskładników odżywczych. W preparacie Solgar Spirulina 750 mg wykorzystywany jest gatunek Arthrospira platensis, składnik ten posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez Unię Europejską.
60-70% suchej masy spiruliny to białko, zawierające pełną paletę niezbędnych aminokwasów. Oprócz białka w spirulinie znajdziemy także lipidy (5-10% suchej masy), z których najważniejsze to kwas γ-linolenowy, linolowy i oleinowy. Ponadto obecne są w niej kwasy nukleinowe, witaminy (głównie B12), karotenoidy czy minerały (żelazo, wapń, fosfor). Zawartość składników odżywczych w algach odpowiada bezpośrednio zapotrzebowaniu każdej pojedynczej komórki organizmów wyższego rzędu. Zawiera kompletny zestaw aminokwasów, perfekcyjnie zbilansowane schelatowane aminokwasowo minerały, chlorofil, witaminy naturalne, wielocukry – wszystkie składniki w niej zawarte występujące w niezwykle łatwo asymilowanych formach. Solgar poprzez staranną produkcję w pełni aktywnej spiruliny daje możliwość pełnego wykorzystania jej właściwości odżywczych.
Zastosowanie
- spirulina wspiera kontrolę masy ciała, aktywność jelit
- wspomaga funkcje układu odpornościowego
- wspomaga w przypadku zmęczenia
- dodaje energii i witalności
- pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy
Działanie
Spirulina zawiera naturalne źródło białka, beta-karotenu, witaminy B12 oraz kwasu linolenowego (G.L.A) wzmacnia system immunologiczny, zalecana przy ogólnym osłabieniu organizmu. Spirulina zawiera kompletny zestaw aminokwasów, perfekcyjnie zbilansowane schelatowane aminokwasowo minerały, chlorofil, witaminy naturalne, wielocukry – wszystkie składniki w niej zawarte występujące w niezwykle łatwo asymilowanych formach.
1. Spirulina ma 50 razy więcej żelaza niż szpinak
Symbolem zdrowia i siły czerpanej ze szpinaku jest dzielny marynarz Popeye. Na kreskówkach wcina on zielone warzywo wprost z puszki. Siła ma drzemać w liściach zawierających żelazo. Gdyby Popeye wiedział o spirulinie pewnie wciągałby ją przez swoją fajkę z zawrotną prędkością. Alga ta gromadzi w sobie znacznie więcej żelaza niż szpinak. Wraz z kawsem foliowym są doskonale przyswajalne przez nasz organizm oddalając od nas (jest to ważne szczególnie u dzieci i kobiet oraz wegetarian) ryzyko anemii.
2. W spirulinie kryje się 6 razy więcej białka niż w jajach
Trudno sobie wyobrazić bogatsze źródło białka niż spirulinę. Wnętrze zielono-niebieskiej algi składa się w aż 70 proc. z białka. Przy czym jest ono bardzo wartościowe. Zawiera bowiem aż 18 z 22 aminokwasów, które musimy dostarczyć naszemu organizmowi wraz z pokarmem. Aminokwasy te są ponadto wysokoprzyswajalne, nawet do 97%
3. Spirulina ma nawet 100 razy więcej witaminy A niż marchew
Spirulina kryje w sobie prawdziwe bogactwo beta-karotenu. To z niego powstaje w organizmie witamina A. Bez niej z kolei trudno mówić o zdrowych oczach. Wpływa ona także na układ immunologiczny skracając czas choroby, wzmacnia skórę.
4. Aż 7 razy więcej wapnia niż mleko
Pij mleko, będziesz miał zdrowsze kości! Dlaczego? Jest ono bogate w wapń, który jest podstawą zdrowego szkieletu. Ha! Taką żelazną podstawę można zbudować znacznie łatwiej i szybciej dzięki spirulnie, która jest bogatsza w wapń od mleka.
5. Nawet 10 razy więcej potasu niż większość warzyw
Potas jest niezbędny do prawidłowego działania naszego mózgu, mięśni. Ruszamy się dzięki stałemu przepływowi jonów sodu i potasu w układzie nerwowym. Dlatego tak ważne jest, by jeść rośliny bogate w ten minerał. Jeśli szukamy jednak potężnego źródła potasu, to spirulina zawiera go nawet 10 razy więcej niż większość popularnych warzyw!
6. Najwięcej przeciwutleniaczy w mikroskopijnej spirulinie - Witaminy A, C i E , cynk, selen – doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami.
Nasz organizm stale jest narażony na działanie wolnych rodników. To agresywna forma tlenu, który pojawia się w organizmie człowieka na skutek wysiłku, stresu, zanieczyszczenia środowiska. Nawet używki mogą podnieść poziom wolnych rodników. Nie dajcie się zwieść tej niepozornej nazwie. Wolne są dlatego, że przemieszczają się same po wnętrzu człowieka, ale bardzo szybko mogą wywołać w nim nieodwracalne szkody, łącznie z nowotworami. To przez pijedyncze cząsteczki tlenu szybciej się starzejemy. Ale jest na szczęście na to sposób.. Natura podsuwa nam masę przeciwutleniaczy. Witaminy A, C i E , cynk, selen – doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami. Wszystkie one znajdują się także w spirulinie.
Skład
Cztery (4) kapsułki zawierają
Spirulina (Arthrospira platensis) 3000 mg. Naturalne substancje pomocnicze: Guma celulozowa. Substancje przeciwzbrylające: roślinny kwas stearynowy, dwutlenek krzemu, roślinny stearynian magnezu. Substancje wypełniające: guma guar, mannitol, kwas cytrynowy