Zaburzenia mikrobioty jelitowej mogą wywołać zmiany struktury i przepuszczalności bariery jelitowej i wpływać na funkcję watroby, co może prowadzić do powstawania takich schorzeń jak: niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby i niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby swoim spektrum obejmuje różne schorzenia wątroby od tzw. stłuszczenia prostego do marskości wątroby włącznie.
Skład
1 kapsułka zawiera 1 x 109 CFU* żywych szczepów bakterii
- Lactococcus lactis Rosell® – 1058
- Lactobacillus casei Rosell® – 215
- Lactobacillus helveticus Rosell® – 52
- Bifidobacterium bifidum Rosell® – 71
Zastosowanie
- wsparcie bariery jelitowej
- hamowanie bakterii patogennych
- działanie przeciwzapalne
- działanie modulujące sole kwasów żółciowych
- produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych o korzystnym działaniu kardiometabolicznym
- działanie hepatoprotekcyjne
Dawkowanie
- Dzieci od 3 do 12 roku życia: 1–2 kapsułki dziennie
- Dorośli i dzieci powyżej 12 roku życia: 1–3 kapsułki dziennie
W przypadku antybiotykoterapii zaleca się spożywanie SANPROBI® 4 Enteric wraz z rozpoczęciem przyjmowania antybiotyku i kontynuowanie suplementacji przez 14 kolejnych dni po zakończeniu antybiotykoterapii.
Produkt bezpieczny dla dzieci od 3 roku życia.
Kapsułki można przyjmować łącznie z posiłkiem lub na czczo. Należy połykać kapsułki w całości, popijając je wodą lub innym napojem o temperaturze pokojowej. Nie wolno otwierać, wysypywać zawartości, żuć ani kruszyć kapsułek. Jest to ważne, ponieważ kapsułki dojelitowe zapobiegają uwalnianiu probiotyków w żołądku i chronią je przed zawartym w nim kwasem.
Ważne wskazówki
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Produkt nie może być stosowany jako sybstytut zróżnicowanej diety.
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostepnym dla dzieci.
Bakterie probiotyczne wchodzące w skład preparatu zawierają soję i produkty pochodne oraz mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).