Bertram jest opisywany przez Hildegardę von Bingen w jej książce historii naturalnej i stosowany jako uniwersalna przyprawa w kuchni Hildegarda. Nasze korzenie Bertram podlegają ścisłej kontroli i są testowane pod kątem tożsamości (odpowiedniej odmiany) i składników.
Zastosowanie
- zaburzenia trawienia
- nieprawidłowe żywienie
- cukrzyca
- niestrawność
- wspomaga układ nerwowy
- poprawia nastrój
- usuwa zaflegmienie w okolicach gardła oraz nosa
Św. Hildegarda polecała go jako przyprawę na dolegliwości żołądkowo-jelitowe ułatwiającą trawienie i przyswajanie składników odżywczych, również w niestrawności. Dzięki regularnemu spożywaniu bertramu możemy wspomóc nasz system nerwowy, wzmocnić pogodę ducha i poprawić nastrój. Jest przydatny podczas przeziębień, wzmacnia układ odpornościowy, usuwa zaflegmienie, wspomaga wydzielanie śliny.
Bertram dzięki anacyklinie i pyretrynie daje kompletną ochronę organizmu
" Spożywany przez zdrowiego człowieka przynosi korzyść, bowiem zmniejsza w nim zgniliznę, zwiększa ilość dobrej krwi i zapewnia jasny umysł." Hildegarda z Bingen - Phisyca (wyd. Polskie Centrum św. Hildegardy)
Składniki
korzeń bertramu mielony.
Sposób użycia
1-3 szczypty do posypywania potraw (np. chleba) lub jako dodatek do gotowania np. sosów, zup, potraw z orkiszem.
Firma St. Hildegard Posch gwarantuje najwyższą jakość naturalnych surowców i zapewnia zgodność produktów z oryginalnymi recepturami świętej Hildegardy z Bingen.