Traganek błoniasty (Astragalus membranaceus) – roślina należąca do rodziny bobowatych, o owalnych liściach i groniastych kwiatach, wytwarzająca owoce w postaci strąków. Naturalnym rejonem jego występowania są Chiny oraz Mongolia. Uprawiany jest również w Japonii i Korei. Podstawowym pozyskiwanym surowcem zielarskim jest korzeń, bogaty w saponiny triterpenowe i ich pochodne, a także takie substancje czynne, jak izoflawony czy flawonoidy.
Tradycyjna Medycyna Chińska nazywa go „żółtym liderem” i zalicza do 50 najważniejszych ziół. Astragalus membranaceus stosowano dla wzmocnienia organizmu, wsparcia układu odpornościowego oraz zwiększenia wytrzymałości. Wiele korzystnych właściwości potwierdzają współczesne badania.
Traganek błoniasty wywiera wyraźnie pozytywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, dlatego śmiało można polecić go w okresach narażenia na infekcje.
Właściwości prozdrowotne
- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
- Wykazuje korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
- Działa adaptogennie – wzmacnia wytrzymałość na czynniki stresowe.
- Astragalus membranaceus działa synergicznie spożywany wraz z dzięglem chińskim, który zwiększa wchłanianie substancji bioaktywnych traganka.
Produkt najwyższej jakości.
Kraj pochodzenia
Chiny
Składniki
Korzeń traganka 100%
Zalecany sposób użycia
- Odwar: 1 łyżkę surowca zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na małym ogniu. Spożywać 4 razy dziennie po pół szklanki odwaru.
Sposób przechowywania
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci! Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania
Nie zaleca się stosowania w okresie ciąży i laktacji.