Szyszki chmielu (Lupuli flos) to obok ziela melisy jeden z najpopularniejszych w Europie surowców zielarskich stosowanych w celu złagodzenia napięcia nerwowego i ułatwiających zasypianie. Chmiel uprawiano już w starożytnej Grecji i Rzymie, a jego szyszki stosowano w przypadku bezsenności, braku apetytu oraz w celu obniżenia pobudliwości płciowej jako anty-afrodyzjak. Dopiero kilka wieków później, w czasach słowiańskich, zaczęto wykorzystywać szyszki chmielu w browarnictwie. Szyszki chmielu to żeńskie kwiaty tej rośliny. Złożone są z jasnozielonych łusek, których powierzchnia pokryta jest włoskami gruczołowymi wytwarzającymi lupulinę. Lupulina to żywica, która posiada charakterystyczną woń i gorzkawy smak, co wykorzystuje się w procesie aromatyzowania piwa. Natomiast zawarte w lupulinie substancje bioaktywne mają znaczenie w zielarstwie.
Działanie
Głównymi substancjami bioaktywnymi obecnymi w szyszkach chmielu są kwasy goryczowe, terpeny i chalkony. Znajdują się w nich także flawonoidy i katechiny, zaliczane do silnych antyoksydantów. Uspokojenie Synergistyczne działanie substancji czynnych zawartych w szyszkach chmielu wpływa hamująco na aktywność ośrodkowego układu nerwowego, a dodatkowo spowalnia przenoszenie bodźców do mózgu. Dzięki temu napar z szyszek chmielu ułatwia relaksację umysłu i ciała oraz sprzyja zasypianiu. Trawienie Wyciągi wodne z szyszek chmielu wykazują pozytywny wpływ na procesy trawienne. Zawarte w szyszkach substancje czynne pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz enzymów trzustkowych i jelitowych, dlatego napary z chmielu łagodzą dolegliwości trawienne, takie jak zgaga, wzdęcia i związany z tym ból brzucha oraz przynoszą ulgę po obfitym posiłku. Hormony Szyszki chmielu zawierają fitoestrogeny, czyli hormony roślinne o działaniu podobnym do estrogenów. Działanie to nie jest bardzo silne, ale bywa wykorzystywane pomocniczo w celu złagodzenia objawów menopauzy.
Zastosowanie
- Trudności w zasypianiu
- Wyczerpanie nerwowe
- Podwyższone napięcie nerwowe
- Stres
- Irytacja
- Osłabione wydzielanie enzymów trawiennych
- Dolegliwości trawienne
- Łagodzenie objawów menopauzy
Skład
Szyszki chmielu 100%. Surowiec najwyższej jakości.
Sposób użycia
Napar 1-2 łyżki szyszek chmielu zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i odstawić na 15 minut. Przecedzić. Spożywać 2-3 razy dziennie przed posiłkami, aby pobudzić trawienie, albo 1 raz dziennie przed snem.
Przeciwskazania
Nie powinno się stosować chmielu jednocześnie z syntetycznymi lekami uspokajającymi. Z uwagi na działanie nasenne, nie zaleca się stosowania chmielu przez osoby kierujące pojazdami i obsługujące urządzenia mechaniczne w ruchu. Ze względu na brak wystarczających danych dotyczących bezpieczeństwa, nie zaleca się stosowania chmielu kobietom w ciąży i karmiącym oraz podawania go dzieciom do 12. roku życia.