Dwuletnia roślina z rodziny szczeciowatych, z charakterystycznymi kwiatami i łodygą pokrytą kolcami. Występuje naturalnie w Europie, w Afryce Północnej i w zachodniej części Azji. Surowcem zielarskim jest przede wszystkim korzeń. Korzenie szczeci obfitują w kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy, a także w irydoidy.
W medycynie ludowej stosowana przy problemach ze stawami. Wspiera prawidłową odporność organizmu i prawidłowe funkcje stawów przy boreliozie. Preparaty ze szczeci posiadają właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne i dzięki kwasom fenolowym i kwasowi ursolowemu chronią wątrobę. Natomiast irydoidy eliminują ból i działają niczym naturalne antybiotyki. Działają również przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie. Szczeć poprawia krążenie oraz działa wspomagająco w procesach rekonwalescencji po przewlekłych chorobach połączonych z utratą wagi. Działa wzmacniająco na ścięgna i kości, ma korzystny wpływ na dolegliwości związane z bólami krzyża, kończyn, kolan oraz działa przeciwbólowo przy bolących opuchliznach. W wygodnej i bardzo dobrze przyswajalnej formie nalewki.
Składniki
Dipsacus sylvestris (szczeć), certyfikowany alkohol etylowy, gliceryna roślinna, woda destylowana.
Zawartość alkoholu w preparacie 35-40%.
Użyta część rośliny: korzeń.
Zalecany sposób użycia
1 porcja zakraplacza trzy razy dziennie na czczo. Porcję rozcieńczyć w ½ szklanki wody lub soku. 1 porcja zakraplacza (pipety) to około 0,5 ml.
Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Sposób przechowywania
Przechowywać w chłodnym miejscu, bez dostępu światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Przeciwwskazania
Nie powinna być stosowana przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby nadwrażliwe, uzależnione od alkoholu, stosujące leki psychotropowe.
Środki ostrożności
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.