Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji, stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stewia jest bezkaloryczna. Stewia to idealne rozwiązanie dla osób, które dbają o linię, chcą zdrowo się odżywiać lub nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty.
Stewia jest od wieków uprawiana i stosowana w wielu krajach Ameryki Południowej. Używano jej do słodzenia gorzkich w smaku naparów ziołowych i herbaty.
Stevia Rebaudiana bertoni jest aż 30 razy słodsza od cukru, jest prawie bezkaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i inne słodycze.
Sposób użycia
Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1 porcja zakraplacza trzy razy dziennie. Porcję rozcieńczyć w niewielkiej ilości wody lub przyjmować podjęzykowo. 1 porcja zakraplacza (pipety) to około 0,5 ml. Zawartość w dziennej porcji: 1,5 ml wyciągu ze stewii. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety oraz nie zastąpią zdrowego trybu życia.
Ten produkt zawiera małą ilość alkoholu, mniej niż 100 mg na porcję.
Skład
Tinctura Steviae 1:1 Liść stewii, certyfikowany alkohol etylowy, woda destylowana, gliceryna roślinna.
Zawartość etanolu w nalewce: 20-25%.
Przeciwwskazania
Uczulenie na którykolwiek ze składników. Nie należy stosować u małych dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Może być szkodliwy dla osób cierpiących na alkoholizm.