Soplówka jeżowata
Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus, lion’s mane mushroom, yamabushitake) to jadalny grzyb o bardzo charakterystycznym wyglądzie lwiej grzywy, występujący naturalnie na pniach niektórych drzew liściastych – najczęściej buków, a rzadziej grabów, dębów lub drzew owocowych. Soplówka jeżowata od najdawniejszych czasów ceniona jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej oraz medycynie japońskiej Kampo za pozytywny wpływ na zdolności poznawcze i samopoczucie. Z kolei medycyna współczesna zachwyca się jej zdolnością do stymulowania syntezy nowych połączeń nerwowych oraz ochronnym wpływem na mózg.
Soplówka, ze względu na delikatny smak i łagodny, grzybowy aromat, odgrywa również bardzo ważną rolę w azjatyckiej kuchni. Stanowi zwykle główny składnik potraw. Uwielbiają ją szczególnie Chińczycy i Japończycy.
Działanie i zastosowanie
Właściwości prozdrowotne
Soplówka jeżowata wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego na wielu poziomach:
- pobudza procesy neurogenezy (powstawania nowych połączeń nerwowych w mózgu),
- działa neuroprotekcyjnie.
Soplówka jeżowata wykazuje duży potencjał we wspomaganiu pracy układu nerwowego – nasila procesy regeneracji i stymuluje rozwój komórek nerwowych. Właściwości te od setek lat wykorzystywane są w systemie Tradycyjnej Chińskiej Medycyny, w którym soplówka stanowi popularny środek usprawniający pamięć i procesy myślowe, a także chroniący przed skutkami starości.
Ponadto według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny soplówka jeżowata posiada działanie kojące układ nerwowy, poprawiające samopoczucie, łagodzące frustracje i napięcia.
W TCM właściwości tego grzyba wykorzystuje się również w problemach układu pokarmowego (zwłaszcza wrzodach żołądka lub dwunastnicy).
Liczne polisacharydy obecne w owocniku soplówki jeżowatej stanowią doskonałe wsparcie dla naszego układu odpornościowego. Wywierają również korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu.
Skład
Soplówka jeżowata – owocnik cały, suszony (Hericium erinaceus) 100%.
Soplówka jeżowata zawiera liczne związki aktywne m.in: hericenony A i B; erinapyrones A i B (γ-pyrones), Hericeny A, B i C (pochodne fenolowe), erinapyron C (γ-dihydropyron), polisacharydy (ksylan, gluko ksylan, hetero-ksyloglukan, galaktoksyloglukan, lektyna, heratoryzy, składniki odżywcze (białko, mikroelementy), steroidy, mono- i diterpeny.
Dawkowanie i sposób użycia
Zalecana dzienna ilość soplówki wynosi 3 g. Można ją podzielić na 2-3 porcje. Grzyba najlepiej zjadać bezpośrednio. Można go także zalać wrzącą wodą i zaparzyć lub podgotować. Wywar najlepiej spożywać razem z grzybem.
Soplówka jeżowata – herbata:
Rozdrobniony owocnik soplówki jeżowatej zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem.
Rozdrobniony owocnik soplówki jeżowatej gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Wyciąg na winie:
Rozdrobnione owocniki soplówki jeżowatej zalać winem i pozostawić na 1 miesiąc.
Przeciwwskazania
Ciąża, karmienie piersią, nadwrażliwość na roślinę.
Interakcje i działania niepożądane
Ze względu na działanie immunostymulujące nie zaleca się przyjmowania soplówki jeżowatej osobom po transplantacji, ponieważ może przyczynić się do odrzucenia przeszczepionego organu przez organizm [8].