Palmitoiloetanoloamid (PEA) to naturalnie występujący w organizmie ludzkim związek chemiczny (dokładniej: amid kwasów tłuszczowych). Jest produkowany w błonach komórkowych, występuje we wszystkich tkankach, również w centralnym układzie nerwowym. Jego źródłem jest też żywność: żółtko jaja, orzeszki ziemne i soja.
Uważa się, że PEA działa poprzez wpływ na system endokannabinoidowy, jednak to nie wszystko. Oddziaływanie PEA na organizm ludzki przebiega zdecydowanie wielotorowo. W związku z tym, wywołuje ono również wielorakie efekty zarówno w ośrodkowym, jak i obwodowym układzie nerwowym:
- wspiera procesy związane z łagodzeniem uczucia bólu
Wykazano, że PEA może pozytywnie oddziaływać na ból, również ból przewlekły i o podłożu neuropatycznym (spowodowany uszkodzeniem nerwów). Są to rodzaje bólu, które często nie poddają się działaniu standardowych środków przeciwbólowych (paracetamol, metamizol). Stosowanie PEA w takich przypadkach pozwala wyciszyć odczuwane dolegliwości i poprawić komfort życia pacjentów.
- wspiera procesy związane z wygaszaniem stanów zapalnych
Stwierdzono, że PEA może wspomóc modulowanie przebiegu reakcji zapalnych. Przypuszcza się, że odbywa się to dzięki redukcji uwalniania mediatorów zapalenia z komórek.
Zalecany sposób użycia
Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1 kapsułka raz lub dwa razy dziennie. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Zawartość w dziennej porcji (2 kapsułki): 800 mg PEA.
Składniki
1 kapsułka zawiera 400 mg zmikronizowanego palmitoiloetanolamidu (PEA). Kapsułka celulozowa.
Przeciwwskazania
Ciąża, karmienie piersią, wystąpienie nadwrażliwości. Nie podawać dzieciom.