Ostropest plamisty (Silybum marianum) – roślina zdumiewająco podobna do ostu, wytwarzająca kolczaste, plamiste liście oraz różowo-purpurowe kwiaty. Pochodzi z krajów Morza Śródziemnego oraz ze znacznej części Azji. Obecnie występuje powszechnie w wielu rejonach świata.
Surowcem zielarskim są nasiona ostropestu zawierające sylimarynę, fitosterole, flawonoidy, garbniki oraz kwasy organiczne. Najważniejszym składnikiem jest sylimaryna – silny antyoksydant, a zarazem substancja bioaktywna wykazująca wielokierunkowy, pozytywny wpływ na pracę wątroby.
Już za czasów starożytnych Silybum marianum stosowany był jako środek wspierający prawidłowe funkcjonowanie i regenerację tego narządu. Korzystały z niego także kobiety pragnące bezpiecznie zwiększyć poziom laktacji. Regularne i długotrwałe stosowanie ostropestu plamistego wspiera ponadto procesy detoksykacyjne organizmu, a co za tym idzie, korzystnie wpływa na pracę wszystkich narządów. Zaleca się bezpośrednie spożywanie mielonych nasion lub przygotowanie z nich nalewki.
Właściwości prozdrowotne
- Działa ochronnie i wzmacniająco na wątrobę.
- Wspomaga jej regenerację.
- Wspiera procesy detoksykacyjne organizmu.
- Wspiera prawidłową gospodarkę węglowodanową i tłuszczową.
- Zaliczany jest do galaktogogów – ziół pobudzających laktację.
Ostropest plamisty – nasiona 100% zbierane ręcznie w okresie letnim. Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia
Polska
Składniki
Nasiona ostropestu 100%
Zalecany sposób użycia
Zalecana dzienna porcja mielonych nasion to 1 czubata łyżka, którą można rozłożyć na dwie porcje. Spożywać po wymieszaniu z wodą.