Oman wielki (Inula helenium) – roślina z rodziny astrowatych, osiągająca 1-2 metry wysokości, wytwarzająca lancetowate liście oraz duże, żółte koszyczki kwiatowe. Naturalnie występuje w Europie i Azji Zachodniej. Surowcem zielarskim jest korzeń, zawierający szereg składników aktywnych, takich jak: inulina (ok. 40%), olejki eteryczne, śluzy, fitosterole, witaminę E i sole mineralne.
W czasach antycznych korzeń omanu stanowił ważny element medycyny ludowej, a także był uwielbianym przysmakiem na rzymskich dworach. Zasmażano go razem z cukrem, a w późniejszym okresie przygotowywano z niego zdrowotne wino.
Oman wzmacnia mechanizmy obronne skierowane wobec bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów oraz wykazuje działanie wykrztuśne. Ponadto pobudza trawienie ze względu na słodko-gorzki smak. Jednak najważniejsza moc tego zioła skierowana jest na zdrowie układu oddechowego. Przy regularnym stosowaniu korzeń omanu ułatwia oddychanie, pomaga oczyścić drogi oddechowe i odetchnąć pełną piersią. Świetnie sprawdzi się na wędrówkach wysokogórskich, przy niedrożności dróg oddechowych, w przypadku uczucia ciężkości po posiłku oraz w okresie obniżonej odporności.
Właściwości prozdrowotne
- Wspiera właściwą pracę układu oddechowego.
- Wspomaga prawidłowe trawienie.
- Wzmacnia mechanizmy obronne organizmu skierowane wobec bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów
Składniki
Korzeń omanu 100%.
Zalecany sposób użycia
Napar
1 łyżkę omanu zalać wrzącą wodą lub świeżo zagotowanym mlekiem i odstawić do naciągnięcia pod przykryciem na 20-30 minut. Wypijać 3 razy dziennie w tym pierwszą porcję na czczo.