Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) – roślina o pierzastych liściach, motylkowych kwiatach i długim, rozgałęzionym korzeniu palowym. Pochodzi z Libii, ale obecnie można spotkać ją także na obszarach Azji i Europy. Surowcem zielarskim jest jej korzeń, zawierający ponad 100 aktywnych substancji. Glicyryzyna nadaje lukrecji charakterystyczny, słodki smak, kilkadziesiąt razy słodszy od cukru. W korzeniu znajdziemy również flawonoidy, kumaryny i triterpeny. Lukrecja jest jednym z najstarszych ziół stosowanych w medycynie tradycyjnej. W starożytnej Grecji i Egipcie przypisywano jej znaczenie medyczne oraz wierzono w jej właściwości magiczne. Stosowano ją jako środek wykrztuśny oraz wspierający pracę wątroby, żołądka i nerek. Do dnia dzisiejszego lukrecja jest wysoko ceniona w fitoterapiach, szczególnie tych dotyczących zdrowia układu oddechowego i pokarmowego. Kobiety mogą znaleźć w niej oparcie w przypadku napięcia związanego z cyklem miesiączkowym. Lukrecję można wykorzystać jako słodki dodatek do herbat lub przygotować z niej samodzielny, zdrowotny napar.
Właściwości prozdrowotne
- Działa łagodząco na błony śluzowe przewodu pokarmowego.
- Wspiera dobrą kondycję układu oddechowego.
- Wspomaga prawidłową gospodarkę hormonalną kobiet. Koi napięcie przedmiesiączkowe oraz te związane z okresem przekwitania.
Korzeń dostępny w postaci ciętej lub mielonej.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Turcja
Składniki
Lukrecja korzeń 100%.
Zalecany sposób użycia
KORZEŃ MIELONY
Napar: szczyptę lukrecji zalać wrzątkiem i parzyć około 5 minut Można komponować z herbatami ziołowymi, przyprawami korzennymi oraz imbirem. Warto dostosować ilość lukrecji i długość parzenia do własnych preferencji smakowych. Im dłużej proszek przebywa w wodzie, tym intensywniejszy daje jej smak.