Nasiona kopru włoskiego (Foeniculum vulgare) – surowiec ceniony zarówno w fitoterapiach, jak i w kuchni. Koper włoski, zwany także fenkułem, to roślina rosnąca dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Azji. Jest chętnie uprawiana w Indiach i na Bliskim Wschodzie. Anetol – składnik olejku eterycznego nasion odpowiada za ich korzystne działanie na układ trawienny i oddechowy. Początki stosowana nasion kopru włoskiego datuje się na czasy antycznej Grecji i Rzymu. Stanowiły wtedy ważny element celebracji i rytuałów. Z czasem zaczęto stosować je także w medycynie tradycyjnej.
Nasiona jako przyprawę możemy spotkać w daniach indyjskich. Po zmiażdżeniu wydzielają bardzo silny zapach i korzenny, słodkawy smak. W wielu krajach uważane są za idealny dodatek do potraw rybnych i owoców morza. Używa się ich do wypieków, sosów, pieczonego mięsa lub warzyw. Mnóstwo cennych składników dostarczają nasiona parzone w postaci herbatki. Warto sięgać po nie, gdy pragniemy pobudzić procesy trawienne w przewodzie pokarmowym oraz zadziałać oczyszczająco na drogi oddechowe. Nasiona kopru włoskiego są bezpieczne w stosowaniu zarówno dla osób starszych, jak i dla dzieci.
Właściwości prozdrowotne
- Wspomaga prawidłowe trawienie.
- Pomaga oczyścić drogi oddechowe.
Składniki
Nasiona kopru włoskiego 100%.
Zalecany sposób użycia
Zgniecione lub zmielone nasiona kopru zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem od 10 do 15 minut.
Sposób przechowywania
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.