Vilcacora (Uncaria tomentosa) – czepota puszysta, zwana także kocim pazurem, jest to pnącze należące do rodziny marzanowatych, o sercowatych liściach i biało-żółtych kwiatach. Jej naturalnym środowiskiem są amazońskie lasy, jednak obecnie można ją spotkać również na pozostałych terenach Ameryki Południowej oraz w Ameryce Środkowej.
Jako surowiec zielarski wykorzystywane są korzenie, pędy i liście. Czepota puszysta jest bogata w różnego rodzaju alkaloidy, np. alkaloidy indolowe i oksoindolowe, które wykazują wyraźnie korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego. Obok nich obecne są m.in.: flawonoidy, glikozydy i triterpeny. Rdzenni mieszkańcy Amazonii znają vilcacorę od ponad 2000 lat i stosują ją jako środek medyczny. Wierzono tam, że spożywanie jej wydłuża czas życia, wzmacnia wytrzymałość fizyczną oraz dodaje energii.
Koci pazur zalecany jest osobom w okresach rekonwalescencji jako środek wspierający naturalną odporność, a dodatkowo działający adaptogennie.
Właściwości prozdrowotne
- Wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego.
- Wspomaga mechanizmy obronne – szczególnie wobec bakterii i wirusów.
- Podnosi wytrzymałość organizmu na czynniki stresowe.
- Vilcacora działa synergicznie spożywana wraz z korą pau d’arco.
Składniki
Kora kociego pazura 100%
Zalecany sposób użycia
1 łyżkę kory na 0,5 l wody, gotować około 15 min. Pić 1/2–1 szklanki wywaru raz dziennie i do 1 szklanki trzy razy dziennie w razie potrzeby. Dodanie soku z cytryny lub octu do wywaru, podczas gotowania pomoże wydobyć więcej alkaloidów. Użyj ok. ½ łyżeczki soku z cytryny lub octu na szklankę wody.
Sposób przechowywania
- Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci!
- Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.