Kalina koralowa (Viburnum opulus) – rozłożysty krzew o pięknych, białych kwiatach zebranych w okazałe baldachogrona. Posiada wiele różnych odmian, które chętnie sadzone są w parkach i ogrodach. Kalinę koralową można spotkać na obszarach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Głównym surowcem zielarskim jest kora, ale pozyskiwane są także owoce, liście i kwiaty. Kora zawiera w swoim składzie: garbniki, triterpeny, flawonoidy, kumaryny, gorycze (wiburninę) oraz sole mineralne.
W języku angielskim roślina ta występuje pod nazwą „cramp bark”, co oznacza „korę na skurcze”. Nazwa ta wynika z właściwości kaliny, która znana jest z łagodzenia napięcia mięśni gładkich i szkieletowych. Cechy te są szczególnie pomocne dla kobiet, które ciężko przechodzą czas menstruacji. Kora kaliny koi dyskomfort w podbrzuszu oraz wzmacnia ściany macicy. Ponadto wyciągi z kaliny wpływają na rozluźnienie innych części ciała, dlatego oprócz kojącego wpływu na układ rozrodczy kobiet, sprawdzają się również w przypadku napięcia wynikającego ze stresu lub nadmiernego wysiłku.
Właściwości
- Działa kojąco w przypadku nieprzyjemnych miesiączek.
- Pomaga umocnić ściany macicy.
- Redukuje napięcie, pomaga wyciszyć ciało i umysł.
Składniki
Kora kaliny koralowej 100%
Zalecany sposób użycia
Odwar 2 łyżki kory zalać szklanką gorącej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Przykryć i odstawić na 15-30 minut. Przecedzić. Spożyć w ciągu dnia w 3 porcjach.
Przeciwwskazania
Nie należy stosować w okresie ciąży i laktacji.