Dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) – roślina wieloletnia osiągająca do 100 cm wysokości, powszechnie występująca w Europie, w tym także w Polsce. Charakteryzuje się drobnymi żółtymi kwiatami oraz małymi liśćmi. Można spotkać ją na łąkach, przydrożach, pastwiskach, szczególnie w miejscach nasłonecznionych.
Surowcem zielarskim jest ziele dziurawca zbierane wraz z kwiatem. Zawiera ono całą gamę współdziałających ze sobą substancji aktywnych, z których najważniejsze to: hiperycyna, flawonoidy, antocyjanidyny, olejki eteryczne, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, fitosterole, garbniki oraz duża ilość witaminy C. Roślina ta ceniona jest już od starożytności – dawni antyczni uczeni opisywali ją jako ziele kojące nerwy, przynoszące jasność dla duszy. Dziurawiec wykazuje szerokie spektrum działania na organizm. Przyrządzić można z niego napary, nalewki, wyciągi olejowe – w zależności od sposobu wykorzystania może wykazywać różnorodny profil działania.
Właściwości prozdrowotne
- Napary – korzystnie wpływają na metabolizm i pobudzają procesy trawienia.
- Nalewki – podnoszą samopoczucie, łagodzą napięcia nerwowe, dodają energii i motywacji do działania.
- Wyciągi olejowe (okłady) – łagodzą, regenerują i pielęgnują skórę.
Ziele dziurawca zbierane jest ręcznie z dzikich stanowisk na terenie Wielkopolski.
Kraj pochodzenia
Polska
Skład
Ziele dziurawca 100%.
Dawkowanie i sposób użycia
- Dziurawiec - napar herbata - 1 łyżeczka ziela dziurawca na 200 ml wrzącej wody. Odstawić do zaparzenia pod przykryciem na 20 minut. Pić 2-3 x dziennie przed jedzeniem.
- Nalewka dziurawcowa - 1 część rozdrobnionego ziela zalać 3 częściami alkoholu 40-70% lub winem. Odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 tygodnie od czasu do czasy potrząsając. Przefiltrować. Stosować od 3ml do 5 ml raz lub dwa razy dziennie.