Anyż gwiazdkowy (Illicium verum) – dalekowschodnia przyprawa o gwieździstym kształcie i słodkim, korzenno-piekącym smaku, stanowiąca owoce niewielkiego, azjatyckiego drzewa. Największą popularność zdobyła w Chinach i Wietnamie, skąd rozprzestrzeniła się na inne rejony świata. W Europie anyż pojawił się około XVII wieku. Przyprawa ta ceniona jest nie tylko za swoje walory smakowe, ale także za właściwości zdrowotne. Obfituje w takie związki bioaktywne, jak: olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy fenolowe oraz kwas szikimowy, dzięki którym wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego. Według dawnych wierzeń, anyż noszony w postaci amuletu pomagał rozbudzić w człowieku zdolności magiczne. W sztuce kulinarnej często pojawia się w wyrobach cukierniczych, deserach i potrawach na słodko. Stanowi także istotny element kuchni chińskiej, w której często występuje w zupach oraz w daniach mięsnych. W Europie jest chętnie dodawany do kompotów, dżemów i likierów. Anyżu nie może zabraknąć w korzennej kawie lub herbacie, którym doda charakterystycznej słodyczy i dekoracyjnego akcentu.
Anyż gwiazdkowy:
- Orientalna przyprawa o słodkim, korzenno-piekącym smaku.
- Świetnie komponuje się w potrawach na słodko oraz w daniach wytrawnych kuchni chińskiej. To wspaniały dodatek do korzennej kawy lub herbaty.
- Wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego.
Produkt najwyższej jakości!
Kraj pochodzenia: Wietnam
Składniki
Owoc anyżu gwiazdkowego 100%.
Zalecany sposób użycia
Jako przyprawa, w ilościach według uznania.