Miody Manuka charakteryzuje rdzenne pochodzenie. Miody powstają jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. Miody te charakteryzują się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO).
Zastosowanie
uzupełnienie diety w methylglyoxal.
Zalecane spożycie
spożywać miód Manuka rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem.
Składniki
miód z krzewu Manuka 100%.
100g produktu zawiera
wartość energetyczna 1400kJ/334,4kcal; - tłuszcz 0g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g; węglowodany 81,1g, w tym cukrty 82,1g; błonnik 0g; białko 0,3g; sól 0,04, - methylglyoxal >40mg.
Ważne wskazówki
Miód manuka należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia
Nowa Zelandia.