Tropikalne pnącze dorastające do 30 m z charakterystycznymi cierniami w kształcie pazurów. Występuje w Ameryce Południowej i Środkowej. Jako surowiec zielarski wykorzystuje się wewnętrzną korę. Obfituje ona w wiele składników biologicznie czynnych – są to alkaloidy oksoindolowe pentacykliczne i tetracykliczne, glikozydy, triterpeny, flawonoidy, fitosteroidy i katechiny.
Zastosowanie
Wspiera prawidłową odporność organizmu. W wygodnej i dobrze przyswajalnej formie nalewki.
Składniki
Wewnętrzna kora Kociego pazura, certyfikowany alkohol etylowy, woda destylowana, ocet jabłkowy. Zawartość alkoholu w preparacie: 25%
Zalecany sposób użycia
1 porcja zakraplacza 3 razy dziennie lub według wskazań zielarza-fitoterapeuty lub naturopaty.
Porcję rozcieńczyć w ½ szklanki wody lub soku.
1 porcja zakraplacza (pipety) odpowiada 0,5 ml.
Sposób przechowywania
Przechowywać w chłodnym miejscu, bez dostępu światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Przeciwwskazania
Nie należy przyjmować nalewki (3 dni przed/ 3 dni po) w trakcie radio/chemioterapii, przy transplantacjach, transfuzji, oddawaniu krwi, szczepieniu w trakcie leczenia insuliną lub hormonami steroidowymi.
Nie podawać w trakcie ciąży lub karmienia piersią. Nie dla osób nadwrażliwych, uzależnionych od alkoholu lub stosujących leki psychotropowe.
Środki ostrożności
Suplementy diety nie zastąpią zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.