Aminokwasy białkowe są budulcem wszystkich białek ustrojowych. Dzielą się na dwie podstawowe grupy:
- aminokwasy endogenne (ang. DAA, skrót od Dispensable Amino Acids), czyli wytwarzane przez organizm; do grupy DAA należą: alanina, arginina, kwas asparaginowy, asparagina, cysteina, kwas glutaminowy, glutamina, glicyna, prolina, seryna, tyrozyna
- aminokwasy egzogenne, inaczej niezbędne (ang. EAA, skrót od essential Amino Acids), czyli takie, któych organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i musi je pozyskiwać z pożywienia; do grupy EAA należą: lizyna, leucyna, izoleucyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina.
Najpopularniejszymi aminokwasami w suplementacji sportowej są suplementy o rozgałęzionych łańcuchach (ang. BCAA, skrót od Branched Chain Amino Acids) z grupy EAA - walina, leucyna i izoleucyna oraz glutamina z grupy DAA.
Glutamina jest skutecznym antykatabolikiem - stymuluje procesy syntezy białek mięśniowych, zmniejsza katabolizm mięśni podczas treningu, zwiększa wytrzymałość fizyczną poprzez uzupełnianie poziomu spadającego glikogenu (zapobiega tzw.przetrenowaniu), przyspiesza regenrację mięśni oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Stosunek aminokwasów leucyny, izoleucyny i waliny w odżywkach BCAA najczęściej wynosi 2:1:1. Dostępne są również suplementy, w których ilość leucyny w srosunku do pozostałych aminokwasów wynosi odpowiednio 4:1:1 lub 8:1:1.
Aminokwasy BCAA należą (obok kreatyny) do najlepiej przebadanych związków wspomagających aktywność fizyczną. Podstawową funkcją aminokwasów BCAA jest stymulacja wzrostu mięśni, zwiększenie ich sprawności i siły, przyspieszenie regeneracji oraz ograniczenie zmęczenia.
Aminokwasy najlepiej przyjmować tuż po przebudzeniu, żeby przeciwdziałać porannemu katabolizmowi, oraz w trakcie i po treningu.