Aloes 1000 mlAloes to rodzaj jednoliściennych sukulentów liściowych, (czyli roślin, które przystosowały się do życia w warunkach bardzo gorących dzięki możliwości magazynowania wody w różnych tkankach; przykładem sukulenta łodygowego jest np. kaktus), znany od tysięcy lat, jako roślina lecznicza. Aloes należy do rodziny liliowatych – podobnie jak lilie, tulipany, hiacynty, szparagi, czosnek i cebula. Aloes czasami bywa mylony z agawą, gdyż podobnie jak ona, jest byliną o grubych, zielonych, mięsistych liściach z kolcami na krawędziach.Przyjmuje się, że na świecie występuje ponad 300 gatunków aloesu (różne źródła podają od 330 do 400 gatunków w zależności od ujęcia systematycznego). Nazywany jest „lekarzem w doniczce. Nazwę tę zawdzięcza swoim właściwościom leczniczym. W medycynie stosuje się Aloe barbadensis (Aloe vera), czyli aloes zwyczajny, aloes drzewiasty (Aloe arborescens Miller) i aloes uzbrojony (Aloe ferox). Szczególną popularnością cieszy się Aloe vera, a to przede wszystkim dzięki lekko gorzkawemu sokowi, który jest bogatym źródłem składników odżywczych i prozdrowotnych.Acemannan (aloverosa).Według badań naukowych ten mukopolisacharyd stanowi główną substancje o działaniu prozdrowotnym w aloesie. Związek ten złożony z długołańcuchowych drobin cukrowych składa się z głównie z aminocukrów i kwasów uronowych. Wytwarzany jest w organizmie ludzkim do okresu pokwitani. Niestety często nieodżywiony odpowiednio organizm m.in. pod wpływem ciągłego stresu nie jest w stanie, mimo młodego wieku, poradzić sobie z produkcją mukopolisacharydów na odpowiednim poziomie. Dlatego jesteśmy zmuszeni do dostarczania go wraz z pożywieniem i tu jednym z najbogatszych i najlepszych źródeł jest sok z aloesu.Acemannan gromadzony jest w pobliżu błon komórkowych, zmieniając pozytywnie ich funkcje, a jednocześnie mechanicznie ochraniając. Zwiększa on odporność całego organizmu na działanie pasożytów, wirusów i bakterii. Zwiększa on odporność całego organizmu na działanie pasożytów, wirusów i bakterii oraz wpływa korzystnie na odbudowanie naturalnej flory bakteryjnej. Liczne badania naukowe potwierdzają jego wpływ na cały układ odpornościowy.